Can Caló... una residència pensada perquè t'hi sentis com a casa
Centre col·laborador de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS)
Generalitat de Catalunya

Can Caló

Can Caló... t'hi sentiràs com a casa

 Història de la casa

La Residència Can Caló està centrada en la restaurada i habilitada casa pairal de la família Aregall, en ple centre de la població d'Aiguafreda. La família Aregall és de les més distingides i arrelades d'Aiguafreda i ja la trobem documentada en el segle XIII, ubicada en la masia del mateix nom situada a la part mitjana de la muntanya. El cognom Aregall és el més nombrós del poble. Ens demostra la seva importància el fet que la meitat de les terres prop de l'actual nucli urbà eren propietat d'aquesta nissaga, sens dubte la més rellevant al costat dels nobles del Castell de Cruïlles.

Després de la Guerra de Successió (la del 1714) en què la masia va ser saquejada i malmesa, en Miquel Aregall decideix traslladar-se al poble, que llavors estava en plena creixença. I en un solar de la seva propietat, en ple carrer, hi construeix un ampli i senyorial edifici. Era l'any 1733 i així ho testifica la dovella central del magnífic portal.

A més de la cara pairal hi estableix un hostal, negoci llavors molt lucratiu pel trànsit del camí ral que passa per davant mateix de la casa, aquest hostal serà competidor amb el del xamfrà de la Plaçà situat a pocs metres, propietat dels barons amb els quals tindrà complicats litigis per l'exclusiva.

Durant les guerres napoleòniques, a principis del segle passat, el prestigiós general Francesc Copons, que comandava l'exèrcit català, va estar hostatjat a Can Caló i dormia a l'escon de la cuina, pendent de la gran batalla que es lliurava pels voltants de Puiggraciós, el Pla de la Garga i el Congost.

La família Aregall sempre ha estat molt vinculada a Aiguafreda i va ser la seva rectora civil en moltes ocasions a causa de la seva importància i solvència. Ja al segle XVI en Gaspar i en Nicolau Aregall havien estat batlles de la Baronia. La nissaga Aregall va extingir-se, pròpiament, amb la mort del seu últim titular , l'any 1940, el Sr. Joan Aregall Soler, persona molt reconeguda, dues vegades alcalde i secretari de l'ajuntament durant molts anys.

 En morir sense descendència directa, la casa va passar a la família Palmarola, vinculada als Aregall. L'última hereva és la Sra. Pilar Palmarola Aregall, principal inspiradora i promotora de la nova Residència, que vol mantenir l'esperit acollidor que sempre ha distingit la Casa Aregall en tots els temps, i perquè Aiguafreda tingui un establiment modern i avançat, digne del seu bon nom i del seu prestigi.

El nom de la Residència Can Caló li ve donat per l'anomenat Miquel Aregall, constructor inicial de l'edifici: de Miquel, Miqueló, Queló. Però s'ha volgut mantenir el nom popular de Caló, perquè és el propòsit ideal de la Residència: la calor humana i assistencial i que tothom s'hi pugi trobar bé com si estigués a casa seva.

joomla template 1.6
template joomla